Innocent Rwililiza, 38 anys, mestre
Centre de Nyamata
He llegit que després de cada genocidi els historiadors expliquen que serà l’últim. Perquè mai més ningú no podrà acceptar semblant infàmia. Em sembla uns sortida sorprenent. Els responsables del genocidi de Ruanda no són pagesos pobres i ignorants, ni tampoc els interhamwe feroços i alcohòlics; són persones instruïdes. Són professors, polítics, periodistes que es van expatriar per estudiar la Revolució francesa i les ciències humanes. Són els que han viatjat, han estat invitats a col·loquis i han invitat als blancs a dinar a les seves torres. Són els que tenen llibreries plenes fins al sostre. Aquests gairebé no van matar amb les pròpies mans, però van enviar els altres a fer la feina als turons.
[...] Realment el genocidi no és pas una història de misèria o de falta d’instrucció, i us ho explico. Sóc mestre; per tant, crec que la instrucció és necessària per fer-nos entendre el món. Ara bé, no fa tornar a l’home millor, sinó que el fa més eficaç. Qui vulgui infondre el mal, tindrà més avantatges si coneix les dèries de la humanitat, si n’aprèn la moral, si estudia la sociologia. L’home instruït, si té mal cor, si traspua odi, serà més malvat. L’any 1959, els hutus havien matat, caçat, robat sense defallir als tutsis, però ni una sola vegada havien pensat a exterminar-los. Van ser els intel·lectuals els que els van emancipar, per dir-ho d’alguna manera, inculcant-los la idea de genocidi i alliberant-los dels dubtes. No nego les injustícies envers els hutus sota el regnat dels reis tutsis, els excessos de riquesa o d’autoritat. Però això és tan antic que la universitat nacional de Butare no ha donat mai un diploma a un historiador ruandès capaç d’escriure un llibre que expliqui realment aquests fets de la reialesa. [...] Són per tant els intel·lectuals hutus, sense cap motiu de queixa, els que van planificar les supressió dels tutsis.
D’altra banda, els francesos sabien que es preparava el genocidi, ja que aconsellaven el nostre exèrcit. Diguem que no s’ho creien; això no obstant, molts blancs coneixien els programa i el caràcter d’Habyarimana, com també coneixien el de Hitler. Un dia, a Nyamata, van venir carros blindats dels blancs per endur-se’n els homes blancs […] I, unes quantes setmanes després, els blancs van enviar fotògrafs professionals per ensenyar al món com es massacraven. Per tant, cal que entengueu que els supervivents tenim una sensació d’abandó que no ens deixarà mai més. [...] La guerra és un assumpte d’intel·ligència i d’estupidesa. El genocidi és un assumpte de degeneració de la intel·ligència. Una observació que em supera sempre, quan parlo d’aquella època, és la salvatgeria de les matances. Si calia matar, només calia matar, però per què tallaven els braços i les cames? [...] Per mi, ho repeteixo, ferien i mutilaven per suprimir la humanitat dels tutsis i poder-los matar així amb més facilitat.
Observo també que hi ha un abisme entre els que van viure el genocidi i els altres. Un ruandès que no ha viscut el genocidi pensa que tot el que diu un supervivent és veritat; però que tanmateix exagera una mica. Creu tot el que diu el supervivent i, al cap d’un moment, comença a oblidar. Aprova la tesi del genocidi, però dubta dels infortunis. Qui no ha viscut el genocidi, vol que la vida continuï com abans, vol anar cap al futur sense fer gaires parades.
3 comentaris:
la foto és de Palestina? petit guiño?
Tot plegat un sentiment molt fort. I aquest sí, sense bromes.
Bona ressenya i reflexió, babe!
VENDRÁN OTROS BÁRBAROS
Vendrán otros bárbaros. Raptarán a la mujer del emperador.
Sonarán los tambores.
Suenan los tambores para que del Egeo a los Dardanelos los caballos
se alcen sobre los cadáveres.
¿Y a nosotros qué? ¿Qué tienen que ver nuestras esposas
con una carrera de caballos?
Será raptada la mujer del emperador. Sonarán los tambores.
Ya llegan otros bárbaros.
Bárbaros que llenan las ciudades vacías, apenas altas sobre el mar,
más fuertes que la espada en tiempos de locura.
¿Y a nosotros qué? ¿Qué tienen que ver nuestros hijos
con esta estirpe de impudicia?
Sonarán los tambores. Ya llegan otros bárbaros.
Es raptada de su casa la mujer del emperador.
Y en la casa se gesta la expedición militar que devuelva
a la favorita a la cama de su señor.
¿Y a nosotros qué? ¿Qué tienen que ver cincuenta mil muertos
con este casamiento atropellado?
¿Nacerá un Homero después de nosotros?...
¿Abrirán las epopeyas sus puertas a todos?
Mahmud Darwish
Publica un comentari a l'entrada